Memurlardan ‘Enflasyonun üzerinde artış’ teklifi
Kahveci, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında 2023 enflasyonunun yüzde 64,77, geçen yılın ikinci altı aylık enflasyonunun ise yüzde 37,57 olarak açıklandığını hatırlattı.
Temmuz ayında memur ve emeklilere yüzde 6 oranında zam yapılması nedeniyle maaşların son 6 ayda 31,57 puan düştüğünü belirten Kahveci, şöyle konuştu:
“Ocak ayında önce bu erime telafi edildi ve Temmuz 2023’teki maaş artışları sıfırlandı, ardından 2024 yılının ilk yarısı için yüzde 15’lik zam yapıldı. Yani memur ve emekli memurlara yapılan zamlar 2024 yılının ilk altı ayında ise yüzde 15. Bu kapsamda, “Memur ve emeklilerde yüzde 49,25 oranında artış olduğu haberi gerçeği yansıtmıyor. Enflasyon farkı maaş artışı değil. Enflasyon farkı, maaşlardaki azalmanın gecikmiş bir telafisidir. Bu aslında memur ve emekli maaşlarının enflasyona karşı sürekli düştüğünün kanıtıdır.”
altınla karşılaştırdım
Kahveci, uzun yıllardır memur ve emeklilerin maaşlarının düştüğünü, alım güçlerinin ise sürekli düştüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2002 yılında ortalama memur maaşıyla 22,1 çeyrek altın, en düşük memur maaşıyla ise 14,9 çeyrek altın alabiliyordunuz. Bugün ortalama memur maaşıyla zamlar dahil 10,8 çeyrek altın alabiliyorsunuz. Sosyal yardımlar dahil en düşük memur maaşı 9,4 çeyrek altın. Yani, “Maaşlar altın karşısında yüzde 50’den fazla değer kaybetti. Çalışanların ve emeklilerin bütçeden aldığı pay sürekli azalıyor. Aynı durum 2024 ve 2025 için de geçerli olacak.”
‘Önümüzdeki iki yılda maaşlar 15 puan düşecek’
Kahveci, 2024 yılı genelinde memur ve memur emeklilerine kümülatif yüzde 26,5 yani yüzde 15+10, 2024 yılı genelinde ise yüzde 11,3 yani yüzde 6+5 maaş artışı yapılacağını belirtti. gelecek yıl şöyle devam etti:
“İki yıllık talep bilgileri ve öngörülen maaş artışları hesaplandığında, taleplerin geçerli olduğu varsayıldığında mal ve hizmet fiyatları 2024 ve 2025 yıllarında toplam yüzde 55,04 oranında artarken, memur ve emekli maaşlarındaki artış ise yüzde 55,04 oranında artacak. ‘Maaşlar kümülatif yüzde 40,8’de kalacak. En iyimser varsayımla memur ve emeklilerimizin maaşları önümüzdeki 2 yılda 15 puan düşecek, enflasyon farkı ve yapılacak ödeme sonucunda’ Dönem sonunda maaşlarda gerçek anlamda sıfır artış olacak, bu maaşların düşmeye devam edeceği anlamına geliyor, yani maaşlar azalmaya devam edecek.
2022 ve 2023 yıllarında verilen sosyal yardım payı memurlarımıza can simidi oldu. Ne yazık ki bu yıl bu uygulama hayata geçirilmedi. Kamu çalışanlarımızın satın alma gücünün artması için enflasyon oranının reel enflasyonun üzerine çıkarılması ve ilave refah paylarının sağlanması gerekmektedir. “TÜİK’in açıkladığı rakamlar ve Merkez Bankası’nın enflasyon beklentileri değerlendirildiğinde memurlarımıza ve emeklilerimize yönelik ek zam ve sosyal yardım payı talebimizin keyfi değil zorunluluk olduğu ortaya çıkıyor.”
‘Ek ödeme uygulaması çalışırken alınan maaş ile emekli maaşı arasındaki farkı açtı’
Kahveci, kamu görevlilerine ek ödeme uygulanmasının büyük bir adaletsizlik yarattığını belirterek, şöyle konuştu:
“Ocak ayı zamlarıyla birlikte 8 bin 77 lira olarak başlayan ek ödeme uygulaması 12 bin 54 liraya çıktı. Bu düzenlemede bu ödemeden herhangi bir kesinti yapılmayacağı öngörüldüğü için bu ödeme ek ödeme olarak uygulanacak. Memurların sadece çalıştıkları süreler için temel tazminat alması ve emekli olduklarında bu ödemenin emekli maaşı hesaplamasına dahil edilmemesi nedeniyle ek ek ödeme uygulanması, çalışırken aldıkları maaşla arasındaki farkı daha da açmıştır. Emeklilik ile memurluk hayatı arasındaki bağı koparttı Çalışırken 33 bin lira civarında maaş alacak olan memurun maaşı, emekli olduğunda 14 bin 850 liraya düşecek.
Bu koşullar altında emekli memurlarımızın maaşları çalışma hayatından tamamen kesilmiştir. “Bu gerçekleştiğinde memurlarımız emekli olmak istemeyecek, tüm memurlarımız 65 yaşına kadar çalışmaya devam edecek, emekli olduktan sonra da düşük ücretlerle hayatta kalma mücadelesi verecek.”
suluovahaber.com.tr