Haber

İklim krizini durdurmak ve hafifletmek mümkün!

İklim krizini durdurmak ve hafifletmek mümkün!

Uzmanlar, iklim tahribatının dünya genelinde sıcaklıkların artması, doğal afetlerin artması ve ekosistemlerin bozulması gibi faktörlerle karakterize edilen çevresel bir kriz olduğunu, aynı zamanda ekosistemlerin bozulması olduğunu söylüyor. İklim tahribatının sosyal ve ekonomik sorunlara da yol açtığını belirten Çevre Etiği Forumu Lideri Prof. Dr. İbrahim Özdemir, “Dünyada artan mülteci sayısına da bu açıdan bakmak gerekiyor. “Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan insanlar doğal olarak daha iyi bir yaşam için ülkelerini terk ediyorlar.”

Prof. Dr. İbrahim Özdemir: “Birlikte çalışarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir gezegen bırakabiliriz.”

Üsküdar Üniversitesi Çevre Etiği Forumu Lideri Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “iklim yıkımı başladı” sözlerine atıfta bulunarak iklim krizine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Guterres’in de belirttiği gibi tüm dünyada sıcak bir yaz yaşandığını, tahminlerin üzerindeki sıcaklıkların bir yandan büyük yangınlara, diğer yandan kuraklığa neden olduğunu anımsattı. Dr. İbrahim Özdemir, iklim değişikliği nedeniyle bu yıl büyük su baskınlarının yaşandığını, yalnızca Libya’daki selin maddi ve manevi kayıplara yol açtığını belirtti.

İklim tahribatı çevresel bir krizdir

Prof. Dr. Özdemir şunları söyledi:

“İklim çöküşü her şeyden önce dünya çapında sıcaklıkların artması, doğal afetlerin artması, ekosistemlerin bozulması gibi faktörlerle karakterize edilen bir çevre krizidir. Bu olgu, insan etkisinin önemli bir parçasıdır ve atmosferdeki sera gazlarının artması, fosil yakıtların aşırı kullanımı, ormansızlaşma ve endüstriyel faaliyetler gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır.

İklim tahribatının ana nedenlerinden biri, sera gazlarının atmosferde birikmesi ve gezegenimizin ısınmasına neden olmasıdır. Fosil yakıtların yakılması, sanayi tesislerinden sera gazlarının salınması ve ormanların kesilmesi bu gazların artmasına katkıda bulunmaktadır. Bu da sera etkisinin daha da güçlenmesine neden olarak deniz seviyelerinin yükselmesi, sıcaklıkların artması, aşırı hava olayları ve kuraklık gibi iklim değişikliklerine neden oluyor.”

Tüm güzelliklerin kaynağı olan ekosistemlerin bozulması aynı zamanda bir iklim tahribatıdır.

İklim tahribatının bir diğer yönünün de dünyadaki tüm güzelliklerin kaynağı olan ekosistemlerin bozulması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özdemir, artan sıcaklıkların doğal yaşam alanlarını tahrip ettiğini ve birçok türün yok olmasına neden olduğunu söyledi.

Denizlerdeki asitlenmenin mercan kayalıklarına zarar vererek deniz canlılarının yaşamını zorlaştırdığını anlatan ormanların yok edilmesinin karbon emme kapasitesini azalttığını, bunun da sera gazlarının daha hızlı birikmesine yol açtığını ifade etti. Dr. Özdemir şunları söyledi:

Temel ihtiyaçlarını karşılayamayanlar ülkelerini terk ediyor

“İklim tahribatı aynı zamanda sosyal ve ekonomik sorunlara da neden oluyor. Kuraklık tarım alanlarını etkileyerek gıda üretimini azaltarak gıda fiyatlarının yükselmesine ve açlığın artmasına neden oluyor. Pek çok hava olayı milyonlarca insanın evini kaybetmesine ve ekonomik kayıplara uğramasına neden oluyor. Yükselen deniz seviyeleri kıyı bölgelerini tehdit ediyor ve milyonlarca insanı yerinden edebilir. Dünyada artan mülteci sayısına da bu açıdan bakmak gerekir. “Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan insanlar doğal olarak daha iyi bir yaşam için ülkelerini terk ediyorlar.”

İklim bozulmasının sonuçları nelerdir?

Prof. Dr. Özdemir, iklim tahribatı devam ederse gezegenimizin geleceğinin ciddi tehlike altında olacağını belirterek, “Geleceğimiz derken çocuklarımızın, torunlarımızın yaşayacağı bir dönemden bahsediyoruz. Yükselen deniz seviyeleri kıyı bölgelerini sular altında bırakabilir ve büyük şehirleri sular altında bırakabilir. Çok fazla ısı, tarım arazilerini verimsiz hale getirebilir ve gıda krizlerine yol açabilir. Ekosistemlerin bozulması biyolojik çeşitliliği azaltır ve türlerin yok olmasına neden olur. “Artan sosyal çatışmalar göç dalgalarını tetikleyebilir ve milyonlarca insanın yerinden edilmesine yol açabilir.” dedi.

Umutsuzluk yerine harekete geçilmeli…

Umutsuzluğa kapılmak yerine iklim tahribatını önlemek ve hafifletmek için harekete geçmenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Özdemir, ilk adımın sera gazı emisyonlarını azaltmak ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçmek, ardından fosil yakıt yerine yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak olduğunu belirtti. yakıtların sera gazı emisyonlarını azaltabileceğini ve aynı zamanda güç verimliliğini artırmanın ve sürdürülebilir ulaşım sistemlerini teşvik etmenin de önemli olduğunu söyledi.

Bu krizi durdurma ve hafifletme şansımız var

İklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası iş birliğinin hayati önem taşıdığının altını çizen Prof. Dr. Özdemir, “Sonuç olarak iklim tahribatı gezegenimizin karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biri. Ancak bu krizi durdurma ve hafifletme şansımız var. Sera gazı emisyonlarının azaltılması, sürdürülebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması, ormanların korunması, sürdürülebilir tarım uygulamalarının teşvik edilmesi ve uluslararası iş birliğinin sağlanması iklim değişikliğiyle mücadelede değerli adımlardır. “Her zaman birlikte çalışarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir gezegen bırakabiliriz.” söz konusu

Sınırlı bir dünyada sınırsız büyümenin mümkün olmadığını belirten Prof. Çevre sorunlarının sınırsız kalkınma modelleriyle çözülemeyeceği bilinmektedir.

İklim değişikliğinin doğal afetlere etkisi

İklim değişikliğinin doğal afetler üzerindeki etkilerini sıcaklık artışı ve aşırı sıcak hava dalgaları, yükselen deniz seviyeleri ve seller, kuraklık, çoklu hava olayları ve orman yangınları olarak sıralayan Prof. Dr. Özdemir, bu nedenle iklim değişikliğiyle mücadele ve çevresel sürdürülebilirlik çalışmalarının çok değerli olduğuna dikkat çekti.

İklim değişikliğinin doğal afetler üzerindeki etkisinin bu afetlerin daha sık ve şiddetli hale gelmesine neden olduğunu, toplumlar, ekosistemler ve ekonomiler için daha tehditkar hale geldiğini anlatan Prof. Dr. Özdemir ayrıca iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerinde çeşitli etkileri olan karmaşık bir sorun olduğunu söyledi.

Aşırı sıcaklıklar ve yol açtığı hastalıklar, hava kirliliği, su kaynaklarındaki değişiklikler gibi sorunlara dikkat çeken Prof. su kaynaklı hastalık riski ve sıcaklık artışının gıda üretimini olumsuz etkilemesi, gıda fiyatlarının artmasına ve gıda arzı sorunlarına yol açabilmektedir.

Prof. Dr. Özdemir, “Günümüzün gelişmiş ülkeleri bu konularda önemli önlemler alıyor ve iklim değişikliğinin yıkıcı sonuçlarının etkisini azaltmaya çalışıyor. Gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerde doğal afetlerin yol açtığı maddi ve manevi kayıplara bakıldığında bu fark daha net görülmektedir. İklim tahribatının en büyük kurbanları çocuklarımız ve torunlarımız olacak. Bizi iyilikle mi yoksa lanetle mi anacakları bugün ne yapacağımıza bağlı gibi görünüyor. İklim bozulmasını önlemek için harekete geçmeliyiz. “Karar alma yetkisine sahip olanlarla olumlu ilişkiler kurmalı ve demokratik haklarımızı ve gücümüzü kullanmalıyız.” Sözlerini formda tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu