Yaşam

Kameramanlar Hayvanlara Dikkat Etmeden Vahşi Doğa Belgesellerini Nasıl Çekebilir?

Kameramanlar, vahşi hayvanlar ve kamera arkası avı gergin ve soğuk bir av! Bunu düşünmek bile seni korkutuyor, değil mi? Bu gerilimin ortasında kameraman olduğunuzu hayal edin. Birçok nefes kesici belgeselin arkasında korkusuz ve sabırlıbireyler yalan söyler.

Üstelik bu işi o kadar profesyonel yapıyorlar ki sanki sanki avın bir parçası gibi bunu hissedebiliyoruz. Bunca hayvanın arasında kameramanların nasıl fark edilmediğini sanıyorsunuz? Tahmin edebileceğiniz gibi bu o kadar da kolay bir iş değil aslında ölüm riskitaşıma!

Bu işi yapabilmek için soğukkanlı ve sabırlı olmanız gerekir; En tehlikeli anlarda ufak bir panik, kameramanlar için ölüm anlamına gelir.

Belgesellerde sadece 1 dakika gördüğümüz sahneler kameramanlar içindir. Günler, haftalar ve hatta bazen aylar anlamına gelir. Sabır bu işin ayrılmaz bir modülüdür diyebiliriz. Örneğin mesafeyi doğru ayarlayamayan bir kameraman doğal olarak odak merkezi(Bu arada yukarıdaki görsel internette çok yaygın ve gerçek zannediliyor ama aslında montaj.)

Bu hayvanlar içgüdüsel olarak Bu onun doğal hareket edememesine ve sürekli tetikte olmasına neden olacaktır. Bu örneği en iyi şu şekilde verebiliriz; kuşların nadir çiftleşme dansı Kuşları filme almak isteyen kameramanlar, kuşları korkutmamak için mesafeyi korumak zorunda kalıyor. Çünkü kuşların en ufak bir ses veya harekette ortamdan uzaklaşabileceğini iddia ediyorsunuz.

Bu tamamen Sabır, odaklanma ve mesafe bağlantısını harmanlayarak ilgili. Doğal olarak bireysel deneyimler de burada en değerli faktörlerden biri.

Pek çok uzman kameraman hayvanları yakından tanıyor.

En iyi kameraya ve en iyi donanıma sahip olsanız bile, sonuçta hayvanların doğal yaşam alanlarını doğru bir şekilde gözlemlemediğiniz sürece, açık av haline gelmek Gelebilirsin. Profesyonel bireyler hangi yırtıcı hayvanların aktif olduğunu, ne zaman aktif olduklarını ve nerede yaşadıklarını bilirler.

Böylece kendilerini en ideal noktada konumlandırabildiklerini söyleyebiliriz. Ayrıca aktif olduklarında iyi bir pozisyon alarak kamuflajHayvanlar tarafından fark edilmemelerini sağlar.

İyi bir pozisyona ulaşmak aslında teknik donanıma bağlıdır. İyi bir açıyla güzel bir görüntü yakalamak istiyorsanız kameranızın yüksek zoom özelliğine sahip olması gerekir.

Aslında bu çalışma sadece kamera ile sınırlı kalmıyor, belgesel çekimlerinde de kullanılıyor. Hem helikopter çekimi, drone çekimi hem de kameralı çekim sahneleri Görebiliriz. Kusursuz sinematografi deneyimleri sunan bu belgesellerde son teknoloji ekipmanların kullanıldığını söylesek şaşırmazsınız.

Tabii bu da kameramanlar yalnız değil işaret etmek. Her ne kadar sıklıkla yaban hayatı fotoğrafçılığıyla karıştırılsa da, bir kişinin tek başına yaban hayatı belgeseli çekmek için dışarı çıkacağını düşünmek mantıksız olacaktır. Aslında bütün bir ekip oraya gidiyor dersek yanılmış olmayız.

Özellikle Afrika’daki yabani hayvanlar aslında uzun zamandır insanlara çok yakınlar.

O kadar çok çekim olduğunu hayal edebilirsiniz ki, Afrika savanlarında yapılıyor. Tam bir yırtıcı doğal yaşam alanı olan bu yer, pek çok belgeselin vazgeçilmez mekanıdır. Hayvanlar yıllardır insanları o kadar çok görüyor ki artık Merak yerini kayıtsızlığa bırakır.

Tabi ki kayıtsız bıraktılar diye saldırmadıklarını, yanlarına gelmediklerini sanmayın. Birçoğumuz sosyal medyada veya haberlerde yer alıyoruz. Kameramanlar kendilerine yaklaşan yırtıcı hayvanların fotoğraflarını/videolarını çekiyor.Bunu gördük.

Örneğin bu videoda gorillerin doğal yaşam alanları Olaylara fazla karışan kameraman bir an da olsa ölümle burun buruna gelir. Ama merhametli gorilimiz neyse ki adamın gitmesine izin veriyor.

Demek istediğimiz şu: Dünyanın en zor işlerinden biri sayılabilecek bu meslek, bize sinema benzeri sahneler sunabilir. Tehlikeli olmasının yanı sıra çekici bir heyecana da sahip olduğunu söylemek yalan olmaz. Ama yine de yapacağımız son işlerden biri! Yani ne düşünüyorsun? Eğer şansınız olsaydı yırtıcı bir doğa kameramanı olmak ister miydiniz? Cevaplarınızı yorumlarda bekliyor olacağız.

Kaynaklar: Science ABC, BBC, Amerikalı Görüntü Yönetmeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu