Ekonomi

Kuyumcuları şaşırtan altın tahmini! 5.000 doları bulacak

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, Dahilde İşleme Rejimi’nin (DIR) kaldırılması ve ticaretin kayıt altına alınmasına yönelik bazı düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle kuyumculuk sektörünün cari açığın kapanmasına çok daha büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye ihracatının en pahalı katma segmentlerinden biri olan mücevher fabrika ayarlarına dönmek istiyor. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, “Dış ticaret dengesine baktığınız zaman yaklaşık 900 milyon ithalat, 6 milyar dolar ihracat yapıyoruz.

İhracatı yolcularla birlikte eklediğinizde ihracatımız ithalatımızın 8 katı. Tabii ki ihracatı daha da artırmak istiyoruz. Burada iki nokta var, ihraç ettiğimiz ürünlerin miktarını artırmak ve kalite olarak artırmak. Yani katma değerli ürünümüzü, marka değerimizi yükseltmek için çalışıyoruz.”

Türkiye’deki kuyumcu sayısının 6000 olduğunu ancak etkin ihracat yapan firma sayısının 1250 civarında olduğunu belirten Yakın, “Bu sayıyı 3-4 binlere çıkarmamız gerekiyor. Bu amaçla eğitimler veriyoruz, atölyelerimize danışmanlık yapıyoruz, Kuyumcukent’te bilgi merkezi açtık, sektöre verdiğimiz sözlerin biri hariç hepsini gerçekleştirdik.

DIR kapsamında getirilen 20 kilo altın sınırının 40 kiloya çıkarılması için imzalar atıldı ancak henüz yürürlüğe girmedi. Sektör sabırsızlıkla bu düzenlemeyi bekliyor.”

2023 yılı için 7 milyar dolarlık ihracat hedeflerinin mevcut durum içerisinde belirlendiğini kaydeden Yakın, “Hedefimiz çok daha yüksek. Montaj imalatçılarımız dünyada liderlik için oynuyor. Dolayısıyla gerekli adımları atabilirsek birkaç yıl içinde çift haneli rakamlara ulaşmak mümkün” dedi.

Altın da 5 bin doları görecek. Türkiye’nin son yıllarda altın ithalatına dikkat çeken Yak, “Altını 1100, 1200, 1400 dolardan aldık. Bugün 2000 dolarda. Altın fiyatlarında 5 bin doları göreceğiz. 1 yılın altında 3 milyar dolar kar var. Altın, Türkiye’nin toplam zenginliğidir” dedi.

haber-gediz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu