Teknoloji

AB yeşil teknoloji sektörünü desteklemeyi hedefliyor

Avrupa Birliği yetkilileri, bloğun yeşil teknoloji üretimini desteklemeyi amaçlayan yeni düzenlemeleri sonuçlandırmak için çalışıyor. Bu kurallar, AB’nin ihtiyaç duyduğu temiz teknoloji ürünlerinin %40’ını üretmesine yönelik 2030 hedefini karşılamaya yönelik daha geniş bir çabanın parçası. Odak noktası, güneş ve rüzgar enerjisi ekipmanları, pil depolama, ısı pompaları, elektrolizörler, biyogaz, karbon yakalama ve elektrik şebekeleri dahil olmak üzere sera gazı emisyonlarını azaltmak için gereken öğelerdir.

Girişim, Avrupa’nın, küresel güneş enerjisi üretim kapasitesinin %80’ine sahip olduğu tahmin edilen Çin’e giderek daha fazla bağımlı hale gelmesiyle ortaya çıkıyor. Buna ek olarak, ABD’nin Enflasyon Azaltma Yasası yoluyla sağladığı 369 milyar dolarlık yeşil sübvansiyonun, Avrupalı ​​şirketleri faaliyetlerini ABD’ye taşımaya teşvik edebilecek potansiyel etkisine ilişkin endişeler var.

Net Sıfır Sanayi Yasası’nın (NZIA) nihai ayrıntılarını belirlemek için Avrupa Parlamentosu milletvekilleri ile AB başkanlığını yürüten Belçika’nın öncülüğünde müzakereler Salı günü başlayacak. NZIA, AB’nin yalnızca emisyonların azaltılmasında değil aynı zamanda gerekli temiz teknolojilerin üretilmesinde de liderlik etme stratejisinin önemli bir unsurudur.

Teklifte izin verme sürecini hızlandıracak ve izinlerin 18 ay içinde verilmesini sağlayacak önlemler yer alıyor. Bu yılın sonuna doğru yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Ayrıca yeni düzenlemeler, kamu yetkililerinin temiz teknoloji ekipmanlarına yönelik sözleşmeleri imzalarken çevresel kriterleri ve tedarik kaynağı çeşitliliğini dikkate almasını gerektirecek. Bu, sözleşmelerin yalnızca fiyata dayalı olmayacağı ve arzın %65’inden fazlasının tek bir kaynaktan gelmeyeceği anlamına geliyor.

Salı günü yapılacak görüşmelerde, saf teknoloji tanımının potansiyel olarak nükleer enerjiyi veya tüm ekipman bileşenlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi bekleniyor. İzin sürelerinin daha da kısalması ihtimali ve ihalelerde fiyat dışı kriterlerin ne kadar sıkı olacağı da tartışılan diğer konular arasında.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu